PARSEL TARIM BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZİNİZİ KUTLUYOR

PARSEL TARIM BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZİNİZİ KUTLUYOR

Parsel Tarım, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi Hıdırellezin gelişini kutluyor.

Parsel Tarım, gazetemize gönderdiği fotoğrafla baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi Hıdırellezin gelişini kutluyor. 

Bilindiği gibi Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu´da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas´ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Baharın gelişinin simgesi Hıdırellez kutlamaları bugün yapılıyor. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan Hıdırellez, çeşitli geleneklerle kutlanır ve bu gelenekler yörelere göre farklılık gösterir. Mevsimlik bayramlardan biri olan bugünde en yaygın olan geleneklerden biri dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine notlar bırakılması veya şekiller çizilmesidir.


Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.

6 Mayıs´tan başlayıp 4 Kasım´a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım´dan 5 Mayıs´a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Hızır ve İlyas´ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hıdırellez gecesinde gül ağacında dilek dilemenin dışında hıdırellez günü de ateş üzerinden atlama ritüeli vardır.

Ateşten atlamak Hıdırellezin olmazsa olmazı peki manası nedir neden Hıdırellezde ateşten atlanır?

Hıdırellezin en yaygın ritüelü ateş yakıp üzerinden atlamaktır. Hıdırellez günü ateş üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez´le özdeşleşmiştir.

Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ