ANITTAŞ YENİPAZAR´IN SİMGESİDİR

ANITTAŞ YENİPAZAR´IN SİMGESİDİR

Yenipazar´ın Cumhuriyet Alanı´nda bulunan Anıttaş, yaşayan Türkçe´mizin kanıtıdır.

1933 yılında Muhtar Mehmet (Özen), Öküz arabalarıyla Yenipazar´ın Cuma yanları mevkiisinden getirttiği taş sütun üzerine, o zamanın köy öğretmeni Fikri Bey tarafından yazının tasarımı yapılmış ve Yukarınardınlı Halit Usta ve Yugoslavya´dan yeni göç eden Ramazan (Yıldırım) Usta tarafından oyularak yazılmıştır. 
Yenipazar´ın tarihsel niteliği olarak çok önem taşıyor Anıttaş. Yazı metni aynen şöyledir: "YENİ.P. MERKEZ NAHİYE HALKI ONUNCU CUMHURİYET BAYRAMINI BU MEYDANDA KUTLULADI. 29.10.1933" Görüldüğü gibi Cumhuriyet Bayramını bu meydanda "kutladı" demiyor, "KUTLULADI" diyor.

 

Anıttaş´taki metin İlk okudunduğunda yanlış yazılmış diyerek geçiştirilmektedir. Oysa güzel Türkçe´mizin aynı zamanda halen yaşadığını kanıtlamaktadır. "Kutlulamak" sözcüğü söylenirken dilimize sert geldiği için kutlamak olarak yumuşatılmıştır.

Bu kanıya yapmış olduğum araştırmalar sonucu vardım. Cumhuriyet Gazetesi´nde çok uzun yıllar önce "50 Yıl Önce Cumhuriyet" köşesinde rastlamıştım "kutlulandı" sözcüğüne. Yıllar sonra internete Cumhuriyet Gazetesi´nin tüm arşivi düşünde araştırdım. En son 30 Ekim 1942 tarihli gazetede Cumhuriyet Bayramı "kutlulandı" sözcüğü kullanıldığı halde, 30 Ekim 1943 tarihinden başlayarak Cumhuriyet Bayramları Kutlanmaya başlanmıştır.

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ