BORCUNU İKİ KEZ AKSATANLAR YANDI

BORCUNU İKİ KEZ AKSATANLAR YANDI

Torba Yasa`yla borç yapılandırması hakkı kazananlar bir yılda iki kezden fazla aksatırsa haklarını kaybedecekler.

Torba Yasa`yla borç yapılandırması hakkı kazananlar bir yılda iki kezden fazla aksatırsa haklarını kaybedecekler.

Torba Yasa borçlulara da büyük kolaylık getirdi. Yapılandırılan borçlarını peşin ödeyenler sadece anaparayı ödeyecek, taksitlendirenler ise 18 aya kadar eşit taksitle ödeyecekler. Ancak önemli bir detay var. Borçlular, borçlarını bir takvim yılında iki defadan fazla aksatmaları halinde haklarını kaybederler.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Pekten`in Hürriyet`te yayınlanan yazısında Torba Yasa ve borç yapılandırmaya ilişkin uyarılar yer aldı. İşte borç yapılandırmayla ilgili merak edilenlere yanıtlar...

BORCUNU PEŞİN ÖDEYENLERE KOLAYLIK VAR MI?

- Eğer borcunuzu peşin kapatırsanız sadece anaparayı ödemeniz yetecek.

ÖRNEGİN: Mart 2013 dönemine ait 289 TL prim borcu bulunan işveren (A) bu borcuna 2014 Eylül ayına kadar uygulanan ÜFE +Yİ-ÜFE sonucu borç toplamı 422 TL olmuştur. Borçlu işveren (A) bu borcunu 31.12.2014 tarihine kadar olan peşin ödeme süresinde ödemesi halinde 11 Eylül 2014 ila 31.12.2014 döneminde uygulanması gereken gecikme zammı ve faizinin tahsilinden vazgeçilecektir. Dolayısıyla işveren peşin ödemekle 4 ay için uygulanacak gecikme zammı ve faizinden kurtulmuş olacaktır.

İLK ÖDEME NE ZAMAN?

- Torba kanunda ödeme süresi, sağlık sigortası borçları için 8 ay diğer borçlar için ise 4 ay olarak belirlenmiştir. Bu durumda 4 ay ve 8 aylık süreler 1 Ekim 2014 den başlayacağı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için 8 ay 1 Haziran 2015 tarihinde diğer borçlar için ise 2 Şubat 2015 tarihinde dolacaktır. Bu tarihlerden sonra sağlanan imkânlar çerçevesinde borç ödemesi yapamazsınız.

GSS prim borcu hariç diğer borçların bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarının ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu maddenin yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

ALTIN FIRSAT

GSS prim borcu aslının ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde ödeme tarihine kadar hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecek.

ÖRNEĞİN: GSS’nin yürürlüğe girdiği 1.1.2012 tarihinden itibaren gelir testine girmesi gerektiği halde girmeyen vatandaş (B) için hesaplanan GSS prim borcu yaklaşık 4.122 TL anapara ve bu anaparaya uygulanan gecikme zammı ve faizi ile birlikte 6.050 TL olan toplam borç tutarını peşin ödeme süresinde ödenmesi durumunda sadece anapara borcu olan 4.122 TL ödenecek ve 1.928 TL değerindeki gecikme zammı ve faizinden kurtulmuş olacaktır. Taksit ödemeleri, ikişer aylık dönemler itibariyle yapılacak olup, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitle ödeme imkanı bulunmaktadır.

SGK ya olan prim borcunun aslını ödemiş olan borçlular açısından torba kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla aslı ödenmiş ferî alacağın (gecikme zammı, gecikme faizi) yüzde 40’ının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde kalan yüzde 60’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Aslı ödenmiş ferî alacağın yüzde 40’ının taksitle ödenmek istenmesi hâlinde ise seçeceği vade ve karşısında yer alan faizi oranına göre taksitlendirilecektir.

(Alıntı: Cumhuriyet Gazetesi)



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ