ÇABUK İYİLEŞMEK İÇİN BU BESİNLERİ MUTLAKA TÜKETİN

ÇABUK İYİLEŞMEK İÇİN BU BESİNLERİ MUTLAKA TÜKETİN

Mevsim geçişlerinde grip salgınına yakalananlar bu besinleri tüketerek daha çabuk iyileşiyor.

Yaz bitti, sonbahar geldi. Enfeksiyonlar, ani hava değişimleriyle birlikte kapıları hızla çalıyor. Enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sisteminizi önlem ve küçük değişikliklerle kuvvetlendirebilirsiniz. Böyle hastalıklara daha kapınıza gelmeden, ?dur´ diyebilirsiniz. Peki şifayı çoktan kaptıysanız ne olacak? Hastalık sizi çok yatırmadan beslenme düzeninizde birkaç değişiklik yapın. İşte o zaman hızlıca iyileştiğinizi göreceksiniz. Bazı besinleri doğru tüketerek çabuk iyileşmek mümkün olabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi´nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, beslenmeyle hızlı iyileşmenin püf noktalarını anlattı.

 /resimler/2016-10/19/2116314083854.jpg

Domatesi pişirerek tüketin

Domates, asit oranı yüksek olduğundan bilinenin aksine bir sebze değil, meyvedir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bu kırmızı meyveyi, salatalarımızda, pişirdiğimiz yemeklerde mevsimine göre taze veya konserve olarak kullanarak kullanabiliriz. Domatesin içinde bulunan en önemli antioksidanlardan biri olan likopenin pişirme işlemi ile birlikte vücutta emilimi artıyor. Bu sayede domates, vücutta bulunan serbest radikallere karşı savaşıyor, bağışıklığın güçlenmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı oluyor. Zeytinyağı ilavesi ile de biyo-yararlılığı daha da artan domatesi, gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda kullanmayı ihmal etmeyiniz. Doğal domatesi ekim bitmeden yakalayın.

 

 /resimler/2016-10/19/2058540938179.jpg

Gripseniz çorbalarınıza sarımsak ekleyin


Allium ailesinin en dikkat çeken üyelerinden olan soğan ve sarımsak, içeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerin neden olduğu keskin koku nedeniyle tüketiminden kaçındığımız bir ikili. Fakat anti-mikrobiyel etkisiyle vücut direncinin ve bağışıklığın güçlü tutulmasına oldukça yardımcı. Isı veya parçalanmayla birlikte okside olmaması için sarımsağı çiğ olarak tüketin. Pişmediğinde vitamin ve mineral içeriğini kaybetmiyor. Grip, farenjit, nezle gibi hastalıklar kapınızı çaldığında çorbaların içerisine, sindirim yoluyla ilgili bir rahatsızlığınız yoksa bolca ilave edin. Sarımsağı illa pişireceksiniz mutlaka yanmamasına ve çokça pişmemesine özen gösterin.

 

 /resimler/2016-10/19/2133440979050.jpg

Pancar suyu ile enerji toplayın


Pancar suyu, içeriğinde bulunan nitrat ile kan akışının düzenlenmesine ve hücrelerin oksijen alışına destek oluyor. Özellikle grip ya da soğuk algınlığı yaşayanların sıklıkla şikayet ettiği kas kasılmalarını önlemede yardımcı oluyor. Bu sayede kas ağrılarının önüne geçiyor. Hastalık evresinde günde 2 bardak pancar suyu içmeniz kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlıyor.

 

 /resimler/2016-10/19/2105079695509.jpg


Kırmızın etin yanında bol limonlu salata


Demir ve çinkonun en iyi kaynakları olan kırmızı et, dokulara daha fazla oksijen taşınmasına yardımcı olarak iyileşme sürecine hız kazandırıyor. Fakat kırmızı etin içeriğinde bulunan minerallerden daha iyi yararlanmak adına yanında bol limon ilaveli bir salata tüketmekte fayda var. Bu şekilde etin vücuda getirdiği asidik yük de azalmış oluyor. Kalp-damar hastalığınız yoksa hastalık döneminde haftada 2-3 defa kırmızı et yiyebilirsiniz.

 

 /resimler/2016-10/19/2111285640459.jpg


Balık tüketmenin tam zamanı

 Balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri anti-inflamatuar etkiye sahip. Ayrıca viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara karşı konakçı defansını zayıflatarak, hastalıklara karşı koruyucu etki gösteriyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor. Mevsimine uygun olarak haftada 1 veya 2 defa tüketimi kısa sürede toparlanmanıza yardımcı olabilir.

 

/resimler/2016-10/19/2124184249221.jpg
Yiyeceklerinizi limonlayın


Grip ve soğuk algınlığının tedavisi sırasında limon ilk akla gelen besinler arasında yer alıyor. İçeriğindeki C vitamininden yeterinde yararlanabilmek ve besin kaybını önlemek için yenmeden hemen önce hazırlanması gerekiyor. Örneğin meyve suları sıkılınca hemen içilmeli, salataya eklenecek olan limon yenmeden hemen önce sıkılmalı. Ayrıca meyvelerin bütün haliyle tüketilmesinin vitamin ve posa açısından daha yararlı olduğu da unutulmamalı.

 

/resimler/2016-10/19/2126508939737.jpg 


Baharatları harmanlayın

Baharatların içeriğinde bulunan antioksidanlar da bağışıklık sistemini destekliyor. Hatta bazı baharatlar, boğazda oluşan enfeksiyonun iyileşme sürecini hızlandırıyor. Fakat baharatları açık satılan yerlerden değil, bildiğiniz markaların paketli ürünlerini tercih etmelisiniz. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, aşağıdaki tarifi gün içerisinde salataların veya yoğurdun içerisine ilave ederek kullanabilirsiniz.

 Baharat harmanı için gerekli malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı fesleğen
  • 2 yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber

 

Yapılışı: Çukur bir kapta baharatları harmanlayıp salatalarınıza ve yoğurdunuza serpin.

 

/resimler/2016-10/19/2129320036651.jpg

Çay-kahve yerine bitki çayı


Düzenli sıvı tüketimi metabolizmanın düzgün çalışabilmesi ve toksik maddelerin atılması açısından oldukça önemli. Sıvı tüketimini artırmak için ise siyah çay ve kahve gibi vücutta di-üretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih etmelisiniz. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çaylarını, kış boyunca bardaklarınızdan eksik etmeyin. Hem hastalıklarla karşı vücut direnciniz gelişir hem de hastalığa yakalansanız da iyileşme süreciniz kısalır.

 

Kaynak: acibadem.com.tr



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ