DİKKAT GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞLADI

DİKKAT GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞLADI

DİKKAT GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞLADI

  Bu ay içinde bildirge vermeyenler en yüksekten ödeyecek.

Yeşil kart sahibi olanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alındıkları belirtildi. Yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları`na başvurmaları gerektiği hatırlatıldı. Konu hakkında görüş aldığımız Bilecik Sosyal Güvenlik İl Müdürü Niyazi Gökçe şu açıklamalara yer verdi.

"01.01.2012 tarihi itibariyle Genel Sağlık Sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re?sen tescil edilecek . Bu kişiler için gelir testleri sonuçlandırılıncaya kadar asgari ücret esas alınarak primleri tahakkuk ettirilecek. Ayrıca Genel Sağlık Sigortası dışında kalan bu vatandaşlarımızın gelir tespiti yaptırmak üzere bir ay içinde adrese dayalı Nüfus kayıt sisteminde yer alan adreslerinin bulunduğu yerdeki il / ilçe Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekmektedir."

DİKKAT! GSS BAŞVURMAYANLAR BORÇLANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmayandan asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden ( 212.76 TL ) hesaplanan genel sağlık sigortası primi alınacağı öğrenildi. Konu ile açıklama şöyle;

SGK İl Müdürü Gökçe; "Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile, genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenlerin primleri 2 asgari ücret üzerinden tahakkuk ettirilecektir.Genel Sağlık Sigortası tescilinin re?sen yapıldığı tarihten itibaren prim tahakkuk ettirilir ve ödeme yükümlülüğü başlar.

Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş,evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır.Yaşlar ne olursa olsun aynı hanede yaşayan evli olmayan çocuklar ile, öğrenim nedeniyle aynı hanede yaşamayan 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar öğrenimleri süresince gelir tespitinde aile içinde değerlendirilir.

Anne veya babası Genel Sağlık Sigortalısı olan öğrenciler 25 yaşını dolduruncaya kadar anne veya babası üzerinden Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak üzere öğrenci belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir. 2012 yılı itibariyle 25 yaşını doldurmuş veya bu yıl içinde 25 yaşını dolduracak olan öğrenciler ise kendileri adına Genel Sağlık Sigortası?na giriş yaptırmaları gerekmektedir.

Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılacaktır.Aynı hanede yaşamayan anne ve baba için bakmakla yükümlü olunsa dahi ayrı gelir tespiti yapılır.Yapılan gelir tespiti sonrasında ailenin toplam gelir tutarının ailedeki kişi sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak aile içinde kişi başına düşen gelir tutarı asgari ücretin üçte birinin altında olduğu tespit edilenlerin primleri Devlet tarafından ödenecektir.

Genel Sağlık Sigortası Prim oranı % 12 olup , aile içinde kişi başına düşen gelir tutarı;

- Asgari ücretin 1/3 ?ü ile asgari ücret arasında olanlar için asgari ücretin 1/3 ?üne ,

-1 Asgari ücret ile 2 asgari ücret arasında olanlar için asgari ücrete ,

-2 Asgari ücretten fazla olanlar ile, gelir tespiti yaptırmak istemeyenler için ise 2 asgari ücrete % 12 oranı uygulanmak sureti ile ödeyecekleri prim miktarı tespit edilecektir.

Gelir tespitine tabi tutulacak kişinin gelir tespiti yaptırmak üzere vakfa bizzat yazılı başvurusu esastır.Genel sağlık sigortalılarının gelir durumlarının değişmesi halinde bir ay içinde vakfa başvurmak zorundadır.Ayrıca aile bireyi sayısının değişmesi durumunda da gelir tespiti yenilenir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir tespiti herhangi bir nedenle yapılmamış olanlardan, asgari ücret üzerinden Genel Sağlık Sigortası primi alınır.Bu kişiler gelir tespitinin sonucuna göre, gelir tespitinin sonuçlandığı tarihe kadar alınan Genel Sağlık Sigorta primleri herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilir.

Gelir tespiti karaları Genel Sağlık Sigortalısına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde gelir tespitini yapan vakfa yazılı olarak itiraz edilebilir. İtiraz primlerinin tahakkuk ve tahsilatını durdurmaz. İtiraz sonucunda değişiklik olursa iade ve mahsup işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır.

01.01.2012 tarihine kadar yeşil kart verilenler 01.01.2012 tarihinde gelir tespitine tabii tutulmaksızın Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilir. Bu kişilerin yeşil kart vize tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmak üzere vakıflara başvurmaları gerekmektedir.

Banka Sandıklarına mensup kişilerin 2013 Mayıs ayına kadar kapsama alınabilmesi için yürütülen çalışmalarda tamamlanmış olup, hükümlü ve tutukluların da kendi kurumları tarafından bütçeleri karşılandığından dolayı Genel Sağlık Sigortalısı kapsamında olduklarından , böylelikle nüfusun tamamı Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına girecektir." dedi.

(Haber Kaynağı: Bilecik Sakarya Gazetesi)



Bilecik

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ