"DOĞA HARİKASI HARMANKAYA KANYONU"

Nasuh Mahruki, Sözcü´deki köşe yazısında: "Bilecik´in Doğa Harikası Harmankaya Kanyonu" başlığını kullandı.

AKUT Kurucularından, dünyaca ünlü Aktivist ve Sözcü Gazetesi Yazarı Nasuh Mahruki, 21 Ağustos 2016 tarihli Sözcü Gazetesi´ndeki köşe yazısında, bir çok kere geçtiği Yenipazar Harmankaya Kanyonu için "Bilecik´in Doğa Harikası Harmankaya Kanyonu" başlığını kullanarak kanyonun görkeminde ve öneminden övgüyle sözetmiştir. Mahruki  Kanyonun adını yanlışlıkla Harmankaya yerine Harmanköy Kanyonu olarak yazmıştır. Mahruki´nin yazısı şöyledir:

/resimler/2016-8/21/2228202655452.jpg

Günübirlik kanyonculuk deneyimi için Harmanköy Kanyonu çok uygun.

Bilecik´in Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan Harmanköy Kanyonu; yaklaşık 4 kilometrelik uzunluğuyla, irili ufaklı şelaleleriyle, mağaralarıyla, etrafında yükselen yalçın kayalarıyla bir doğa harikası. Harmanköy ve çevresi, doğa sporları tutkunlarını ve doğa severler için eşsiz doğal güzelliği ile trekking, kampçılık, dağcılık, mağaracılık, kanyonculuk gibi pek çok sporu çeşitli seviyelerde keyifle yapılabilecek imkanlar sunuyor.
Doğal güzelliğiyle pek çok medeniyete de ev sahipliği yapan Harmanköy, Frigyalılardan Perslere, İskender İmparatorluğu´ndan Roma´ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 1200´lerin sonunda bağlı olduğu Bizans Tekfuru Köse Mihal Müslüman olunca, Osmanlılara bağlanan Harmanköy, önce Anadolu Eyaleti´nin Sultanönü Sancağı´na, daha sonra Bursa ve Bolu Sancakları´na, en son olarak da 1867´de kurulan Hüdavendigar Vilayeti´nin Ertuğrul Sancağı´nın Söğüt Sancağı´na bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı´nda ise ordunun ihtiyacı olan malzemenin naklinde önemli rol oynayan Harmanköy, tarihi ve doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

/resimler/2016-8/21/2229337188138.jpg
                                 Hentbol, Kürek ve Dağcılıkta Milli Sporcu olan AKUT YK´nin 3 üyesi kanyonda.

 

TÜRKİYE´NİN 174. TABİAT PARKI

2013´te Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 260 hektar alanda yer alan doğal güzelliklere sahip kanyonu koruma altına alarak, Tabiat Parkı ilan etti. Bilecik´in doğal rekreasyon alanları ve aktiviteleri potansiyelini planlı ve sürdürülebilir biçimde gerçekleştirmek ve koruma ? kullanma dengesi içerisinde gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla sahanın tabiat parkı olarak ilan edilmesi çok önemli bir kazanım. Bölgede doğa sporlarının geliştirilmesi ve daha çok ilgilinin bölgeye
getirilebilmesi için çeşitli projeler hazırlanıyor.
Harmanköy Kanyonu Bilecik ilinin Yenipazar ilçesinden başlayıp İnhisar ilçesi sınırlarında bulunan Harmanköy isimli köyde bitiyor.
Ulaşım için İstanbul istikametinden gelenler, Bilecik il sınırlarına girdiklerinde Bilecik´e varmadan Gölpazarı sapağından dönerek Gölpazarı ve sonrasında Yenipazar ilçesine ulaşabilirler.
Kavurucu yaz sıcaklarında yapılabilecek en güzel doğa sporlarından biri olan kanyonculuğu, Harmanköy Kanyonu´nun buz gibi sularını aşıp, şelalelerinden atlayıp, yan geçişlerle ve ip inişleriyle kayaları aşıp, dik yarlarından inerek, mağaralarından geçerek harika bir deneyimle yaşayabilirsiniz.

/resimler/2016-8/21/2230380001850.jpg

2-3 metrelik şelaleleri atlayarak aşıyoruz.


EĞİTİM, TEKNİK MALZEME VE EKİP

Kanyonculuğun olmazsa olmazları, eğitim, teknik malzeme ve tecrübeli ekiptir. Kanyon sporu yapmak isteyenlerin işi bilen bir ekipten eğitim almaları ve kanyonu bilenlerle birlikte bu faaliyeti yapmaları gerekir. Kanyonu geçmek isteyen doğaseverlerin eğitimin yanı sıra, emniyet kemeri, kask, kafa lambası, iniş aleti ve yedek perlon, çakı, wet suit ? neopren shorty, suda giyilebilecek uygun ayakkabı gibi kişisel malzemelere sahip olması gerekir. Mevsimin ve suyun sıcaklığına göre vücudu kısmen veya tamamen saran neopren kıyafet, hipotermiden yani vücut ısısının aşırı düşmesinden ve ufak tefek vuruk, çizik ve yaralanmalardan korunmak için gereklidir. İpler ve ip iniş istasyonu malzemelerini, içine ıslanmayacak şekilde yiyecek, içecek, yedek kıyafet, kamera, telsiz gibi şeyleri koymak üzere kuru çantaları, kanyon geçişine liderlik edecek olan ekip sağlar.
Kanyona girmeden önce gerekli resmi makamlara (Jandarma) ve AKUT gibi yerel arama kurtarma ekiplerine haber verilmesini öneririm. AKUT ekipleri kanyonda sıklıkla eğitim ve tatbikat yaptıkları için, kanyonun güncel durumunu genelde bilirler. Kanyondaki su debisi, su ısısı ve kanyonu geçecek ekipteki katılımcı sayısı da dikkate alınmalı. Su seviyesi mevsimlere ve yağış rejimine göre farklılık gösterdiğinden, resmi veya sivil makamlardan bilgi alınması en doğrusu olur.

/resimler/2016-8/21/2231316565415.jpg

Su içinde üşümemek için Neopren elbise gerekli.

6 ? 12 SAATLİK HARİKA DENEYİM

Kanyonun hem girişinde hem de çıkışında kamp için uygun yerler mevcut. Kanyona mümkün olduğu kadar erken saatte girilmesi doğru olur. Katılımcı sayısına, ekibin deneyimine ve performansına göre faaliyet süresi 6 ila 12 saat arasında uzayıp kısalabilir. Kanyondan çıkış planını geceye kalmadan yapmak gerekir. Kanyon uzunluğu 3900 metre, yüksekliği yer yer 700 m´ye ulaşmaktadır. İçeride istasyon kurup, ip açarak iniş aletleriyle inilmesi gereken 18 ve 22 metrelik iki şelale ve pek çok 1 ? 2 metrelik daha küçük şelaleler ve yan geçişler var. Kanyonun yaklaşık 700. metresinde sağ tarafta bir patikadan çıkılarak faaliyet sonlandırılabilir. Bu çıkıştan sonra gelen 18 metrelik şelaleden ip inişi yapıldıktan sonra geri dönmek son derece zorlu olacaktır. Bu ilk şelale inişini aşmadan önce ekibin ve eldeki malzemenin durumu değerlendirilmeli ve ona göre faaliyete devam edilip edilmeyeceği kararı verilmelidir. Burayı aştıktan sonra kanyonu bitirerek çıkmak en doğrusu olacaktır.

/resimler/2016-8/21/2232213597690.jpg

İp inişleri ve yatay geçişler için teknik malzeme ve kullanmayı bilmek gerekli.

Doğada yapılan tüm aktivitelerde olduğu gibi, bir kanyona girdiğimizde de, ayak izinden başka hiçbir şey bırakmamaya ve fotoğraftan başka hiçbir şey çıkartmamaya özen göstermeli ve bu doğa harikasını gelecek kuşaklar için korumalıyız.

Kaynak: Sözcü



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ