EN İYİ DAĞCI, YAŞAYAN DAĞCIDIR

EN İYİ DAĞCI, YAŞAYAN DAĞCIDIR

Maceracı iki dağcı Şevki Kandır ve Erhan Ozgan'ın Kanyona tırmandı.

8 Aralık Pazar gün Zaman Gazetesi Pazar ekinde yayınlanan haber :

Yükseklere ulaşmak, kendi sınırlarını görerek zirveye varmak, dağcılığın temel felsefesi. Kıt imkânlarla zoru başaran dağcıların, limitleri kadar risk almayı bilmesi gerekiyor.

Tabiat şartlarının izin verdiği kadar adım atabilen dağcılar, daha fazlasının ölüm olduğunu biliyor. Bu yüzden de hırsın kurbanı olmadan yaptıkları spordan zevk almayı amaçlıyorlar. “En iyi dağcı, yaşayan dağcıdır.” cümlesini ise dillerinden düşürmüyorlar.

Dağcılık, yürüyüş ve kamp kurmanın yanında tırmanmayı da kapsayan bir doğa sporu. Fransa’da 18. ve 19. yüzyılda zenginlerin boş vakitlerini geçirmek için yaptıkları bir aktivite olarak doğmuş dağcılık. Zamanla daha yükseklere tırmanma arzusu bu aktiviteyi sporlaştırmış. Cenevre’de 1931 yılında Uluslararası Dağcılık Birliği’nin kurulmasıyla kendi içinde dallara da ayrılmış. Zamanla kuralları da oluşan dağcılığın en yaygın olarak yapılanı da kaya tırmanışı. Biz de dağcılığı yakından tanımak ve felsefesini anlamak için onlarla birlikte yola koyulduk. Maceracı iki dağcı Şevki Kandır ve Erhan Ozgan’ın peşinden Bilecik Harman Kaya’ya ulaştık. Harmankaya, eşsiz manzarası ve heybetiyle insanı adeta büyülüyor. İsmi gün geçtikçe daha çok duyulan bu doğa harikası, dağcıların yeni gözdesi.

azırlıkların ardından adrenalin dolu saatler başlıyor. Kaya tırmanışında sporcu, düz kaya yüzeyindeki çatlak ve girinti çıkıntılarda yapılan hamlelerle zirveye ulaşılıyor. Teknik bir spor olan kaya tırmanışı, malzemenin yanında eğitim de gerektiriyor. Tırmanılan hat boyunca, sikke, ekspres, friend ve stoper gibi aletlerle güvenlik oluşturuluyor. Güvenlik hattı, olumsuz bir durumda sporcunun kayadan düşmesini engelliyor.

Gün geçtikçe kaya tırmanışı da kendi içinde dallara ayrılmış. Bunların en tehlikelisi, aletsiz olarak yapılan “Free Solo” tırmanışı. Tecrübe gerektiren Free Solo’yu dünyada çok az sayıda sporcu yapıyor. Free Solo, tehlikeli bir tırmanış olduğu için aktivitelerin bir kısmı ölümler ya da ciddi yaralanmalarla sonuçlanıyor. Bu nedenle halk arasında kaya tırmanışı genelde ölümcül bir spor olarak biliniyor. Hayatla ölüm arasında ince bir çizgide dursa da gerekli önlemler alındığında onlar için bu spor yolda yürümekten farksız.

Haber ve fotoğraflar Zaman Gazetesi Pazar Eki`nden alınmıştır.



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ