İSTİKLAL MARŞI´NIN KABULÜ VE YAZARI TÖRENLE ANILDI

İSTİKLAL MARŞI´NIN KABULÜ VE YAZARI TÖRENLE ANILDI

İstiklal Marşı´nın kabul edilişinin yıldönümü törenle kutlandı, yazarı Mehmet Akif Ersoy Anıldı.

İstiklal Marşı´nın kabul edilişinin yıldönümü törenle kutlandı, yazarı Mehmet Akif Ersoy anıldı. Tören, 12 Mart 2019 Salı günü saat: 10.30´da, sunuculuğunu Biyoloji Öğretmeni Simge Özkümüş´ün yaptığı Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Matematik Öğretmeni Gülsüm Selçuk yaptı. 

Törende öğrencilerin şiirler okuması, Mehmet Akif Ersoy´un yaşamını konu alan video gösterimi ve tiyatro sergilendi. 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu 1´inci sınıf öğrencilerinin işaret diliyle İstiklal Marşı´nı sunmaları, orotoryo ve İstiklal Marşı´nı güzel okuma yarışmalarında birinci olan öğrencilerin İstiklal Marşı´nı okumalarının ardından ödül töreniyle program sona erdi.

BU GÜNÜN ANLAMI

İstiklal Marşı 12 Mart 1921´de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör´e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921´de Mustafa Kemal´in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif´in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif´in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi.

Güfteye en sert eleştiri Kazım Karabekir´den geldi. Kazım Karabekir, 26 Temmuz 1922´de Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey´e yazdığı mektupta yarışma sonucunun iptal edilmesini istemiş ve eleştirilerini sıralamıştır. Eleştirilere karşın güftede bir değişikliğe gidilmedi ve Paşa da bu konuda ısrarcı olmadı.

ÖDÜLÜ BAĞIŞLADI

Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai´ye bağışladı.

Ülke savaş içerisinde olduğu için, Âkif´in şiirinin bestelenmesi iki sene ertelendi; 1923´ün 12 Şubat´ında İstanbul Maarif Müdürlüğü´ne beste yarışması açma görevi verildi.

MEHMET AKİF ERSOY´UN HAYATI

Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul´da, Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde Sarıgüzel mahallesinde dünyaya geldi. Okulu bitirdikten hemen sonra Ziraat Bakanlığı´nda (Orman ve Vaadin ve Ziraat Nezareti) memur olan Mehmet Âkif, memuriyet hayatını 1893?1913 yılları arasında sürdürdü. Bakanlıktaki ilk görevi veteriner müfettiş yardımcılığı idi. Görev merkezi İstanbul idi ancak memuriyetinin ilk dört yılında teftiş için Rumeli, Anadolu, Arnavutluk ve Arabistan´da bulundu. Bu sayede halkla yakın temas halinde olma imkânı buldu.

Mehmet Âkif, edebiyata olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürdürdü. Resimli Gazete´de Servet-i Fünun dergisinde şiirleri ve yazıları yayımlandı. İstanbul´da bulunduğu sırada bakanlıktaki görevinin yanı sıra önce Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi (1906)´nde kompozisyon (kitabet-i resmiye), sonra Çiftçilik Makinist Mektebi´nde (1907) Türkçe dersleri vermek üzere öğretmen olarak atandı.

Mehmet Âkif, şiir yazmaya Baytar Mektebi´nde öğrenci olduğu yıllarda başladı. Yayımlanan ilk şiiri Kur´an´a Hitap başlığını taşır. 1908´den itibaren aruz ölçüsü kullanarak manzum hikâyeler yazdı. Hikâyelerinde halkın dert ve sıkıntılarını anlattı. Balkan Savaşı yıllarından itibaren destansı şiirler yazmaya başladı. İlk büyük destanı, "Çanakkale Şehitleri´ne" başlıklı şiiridir. İkinci büyük destanı ise Bursa´nın işgali üzerine yazdığı ?Bülbül? adlı şiiridir. Üçüncü olarak da İstiklâl Marşı´nı yazarak İstiklâl Savaşı´nı anlatmıştır.

"Sanat sanat içindir" görüşüne karşı çıkan Mehmet Âkif, dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsemişti. Edebiyat dili olarak Millî Edebiyat akımına karşı çıktı ve edebiyatta Batılılaşma konusunda Tevfik Fikret ile çatışmıştır.

Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey´in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif´in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif´in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye´de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45´te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar´ül Mesai vakfına bağışladı.

Siroz hastalığına tutulunca hava değişikliği iyi gelir düşüncesiyle önce Lübnan´a, sonra Antakya´ya gitti fakat Mısır´a hasta olarak döndü. 17 Haziran 1936´da tedavi için İstanbul´a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul´da, Beyoğlu´ndaki Mısır Apartmanı´nda hayatını kaybetti. Edirnekapı Mezarlığı´na gömüldü. Mezarı iki yıl sonra, üniversiteli gençler tarafından yaptırıldı; 1960´ta yol inşaatı nedeniyle kabri Edirnekapı Şehitliği´ne nakledildi. Mezarı, Süleyman Nazif ve arkadaşı Ahmet Naim Bey´in mezarları arasındadır.

Mehmet Âkif´e 1 Haziran 1936 tarihi itibarı ile 478 lira 20 kuruş emekli maaşı bağlanmıştır. Bu maaş 1936 yılı Ekim ayından itibaren ödenmeye başlanmış, toplu olarak 2976 lira almıştır. Emekli cüzdanının son sayfasında ise "600 lira borç" ibaresi yazılıdır. Bu borç düştükten sonra ise kalan kısım ailesine verilmiş ve Mehmet Âkif bundan iki ay sonra vefat etmiştir.

 Fotoğraflar için Özlem Özmen´e, 

Video için Gülşen Uysal´a teşekkürler.

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ