KANYONUMUZ TEHLİKEDE Mİ?

KANYONUMUZ TEHLİKEDE Mİ?

Köy kanalizasyonlarının lağım suları kanyona akıtıldığı iddia ediliyor.

Yenipazar Kanyonuna mermer ocaklarının tehtidi yetmezmiş gibi, köylere yapılan kanalizasyonların Yenipazar Çayı`na, dolayısıyla kanyona akıtıldığı iddia ediliyor. 

Konuyla ilgili, İlimizde yayımlanan Yarın Gazetesi`nin Yazı İşleri Müdürü Cafer ELMAS yaptığı özel haberde kanyona 13 köyün lağım giderlerinin akıtıldığını iddia etti. 

İnternette yarin11.com adresinde yayımlanan haber aynen şöyle:

``ÇEVRECİLER EYLEM HAZIRLIĞINDA"

Cafer ELMAS

Yenipazar Harmanköy Kanyonu’na 13 köyün lağım giderlerinin aktığı ve Yenipazar’ın da arıtma tesisinden sonra kanalizasyon giderlerinin kanyona akıtılacağı iddia edildi.

ilçemiz ile Harmanköy arasında bulunan doğa harikası kanyona köylerin lağımlarının aktığı ve Yenipazar’ın da arıtma tesisi yaptıktan sonra giderini kanyona bırakacağı iddiası çevrecileri ve ormancıları harekete geçirdi. Bu durumu protesto etmek için 2-3 Kasım tarihlerinde Harmanköy’de kamp kurarak eylem hazırlığına giren çevreciler kanyona bu atık suların gitmesi taraftarı olmadıklarını kanyonu temizleterek doğa turizmine açmaya uğraştıklarını söylediler.

Bilindiği gibi, Yenipazar ile Harmanköy arasındaki doğa harikası kanyonun mermer ocaklarının tehlikesinde olduğuna ilişkin DHA olarak CNN Türk’e özel çekim yapmış ve haberimiz tüm ulusal basında ilgi görmüştü. Haberimizin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı kanyonu ve etrafını sit alanı ilan ederek mermer ocaklarından koruma altına almıştı. Bakanlık talimatı ile İl Özel İdaresi tarafından projesi dahi çizilen ve burasının turizme kazandırılması için çalışmaların yapıldığı şu günlerde çevrecilerin iddiası ortalığı karıştırdı.

Yıllardır Yenipazar’a bağlı 13 köyün özellikle kanyonun hemen üst tarafında bulunan Karhasanlar ve Yumaklı köylerinin lağım giderlerinin kanyona aktığı iddiasının yanı sıra ihale aşamasında olan Yenipazar ilçemizin arıtma tesisi atıklarının da kanyona akıtılacağı iddiaları çevreciler ile ormancıları ve doğa severleri harekete geçirdi.

Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, yıllardır kanyonu tabiat parkı yapmak için uğraştıklarını ve turizme kazandırmak için birçok girişimleri olduğunu belirterek, lağım ve atık su giderlerinin kanyona akıtılmaması için her türlü yola başvuracaklarını söyledi.

Bu durumdan köylülerin de rahatsız olduğunu köylülerin hayvanlarına dereden su içeremediklerini ve lağım aktığını iddia eden Sarıkaya, 2-3 Kasım tarihlerinde çevreciler ile birlikte kanyonda eylem yapacaklarını belirtti.

Kanyonu temizleyip doğaya kazandırmak için uğraştıklarını fakat lağım ve atık giderlerin kanyonu yok edeceğini iddia eden Sarıkaya, durumu dava dahi edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Yenipazar Belediye Başkanı Cengiz Arıkan ise arıtma tesisi için ihale aşamasında olduklarını doğrularken kısa bir zaman içerisinde Yenipazar’ın lağımının arıtma tesisinde arıtılacağını söylerken Yenipazar’ın kanyona 7 km uzaklıkta olduğunu ve lağım giderlerini Yenipazar kanyonuna akıtmanın söz konusu olamayacağını belirtti.

Arıkan, Kanyona yakın Karahasanlar ve Yumaklı köylerinde ise foseptik çukurlar ile gereken önlemin alındığını söyledi. 2-3 Kasım tarihlerinde Harmanköy’de kamp kuracak çevrecilerin bu durumu protesto edeceği öğrenilirken yetkililerin ise bu duruma ne gibi bir açıklama yapacağı merak ediliyor.``

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ