KESKİN:"BARAJ BULUNMAZ BİR NİMET"

KESKİN:

KESKİN:"BARAJ BULUNMAZ BİR NİMET"

Hayati KESKİN?Ǭ?; " Sulama barajı Yenipazar üreticileri için bulunmaz bir nimet "?Ǭ?dedi.

Sınırlı Sorumlu Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayati Keskin Bilecik Sakarya Gazetesi` nden Sinan Önce` ye açıklamalarda bulundu. Keskin kooperatif olarak devletten istedikleri destekleri aldıklarını fakat devletin kendilerine sundukları imkanları yeterince kullanamadıklarını söyledi. İlçede bulunan sulama barajıyla ilgili olarak da konuşan Keskin, sulama barajının üreticiler için bir nimet olduğunu bu nimetten de çiftçilerin tatmaya başladıklarını kaydetti.

Sinan Önce: Kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hayati Keskin: Sınırlı Sorumlu Yenipazar ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, adından anlaşılacağı üzere Yenipazar merkez ve çevre köylerine hizmet veren bir kuruluş. Yenipazar ve çevresindeki köylerde üretim yapan üyelerimizin sütlerini sabah akşam alarak onları belirli işlemlerden geçirerek pazarlamasını yapıyoruz. Süt bedellerini de her ayın 20-25 arasında ödeyerek hizmetimizi devam ettiriyoruz.

Ayrıca üyelerimizin girdi ihtiyaçlarını da kooperatif olarak temin etmekteyiz, yem ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Diğer ihtiyaç duyduğu üretim de kullandığı araç gereçleri de üyelerimize temin ediyoruz.

Önce: Kooperatif olarak devletten istediğiniz destekleri alabiliyor musunuz?

Keskin: Evet alabiliyoruz. 2010 yılında tarım bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmeleri programından 65 bin TL`lik bir proje yaptık. 8 tonluk süt soğutma tankı projesi. Projemiz kabul edildi ve 2010 yılında 8 tonluk devlet desteğini kooperatifimize kullandırdık. Şuan da kooperatifimiz 8 tonluk süt soğutma tankına sahip. Bakanlık yetkillilerine de buradan teşekkür ediyorum.

Önce: Devletin desteklerinden üyeleriniz faydalanabiliyor mu?

Keskin: Devletin verdiği desteklerden üyelerimiz tamamından faydalanabiliyor. Şöyle ki, devletin anaç inek deteği, süt desteği gibi teşviklerinden kooperatifimiz aracılığı ile üyelerimizin tamamı yararlanmakta.

Önce: Kooperatif olarak devletin imkanlarını istediğiniz ölçüde kullanabiliyor musunuz?

Keskin: Devletin imkanlarını kullanbiliyoruz diyemiyorum. Bir ölçüde kullanabiliyoruz. Fakat daha çok kullanmak istiyoruz. Devletin bize bu konuda bizim hazırladığımız projeleri değerlendirmesini istiyoruz. Üzerinde çalışma yapmasını istiyoruz. Bizim isteklerimiz üreticinin istekleridir. Üreticiyi modern üretim tekniklerine kavuşturmak istiyoruz. Onun için devletten destek alıyoruz. 2010 yılı içinde kooperatifimizin ihtiyaç duyduğu işletme sermayesi talebinde bulunduk. Bu kredi talebimizde kabul edildi. 50 bin TL`lik kredi uygun görüldü. Onunla da yem aldık. Üyelerimize bunu da dağıttık. Ancak bunlar yeterli değil. Üyelerimize yapacağımız başka yardımlarda olmalı. Yani Yenipazar Kooperatifi üyelerinin üretimlerini kaliteli hijyenik bir ortamda üretmeleri için düşüncelerimiz var. Bunların içinde hayvan barınakları da dahil olmak üzere biz ürettiğimiz ürün bazında dünyada söz sahibi olmak istiyoruz. Bu imkanlarımız var. Ama kendi imkanlarımız buna müsait olmadığı için bir ölçüde bunları gerçekleştirebiliyoruz. Onun için devlet desteklerinden üyelerimiz faydalanıyor ama daha çok faydalanması talebimizde olacak.

Önce: Üyelerinizin kaç hayvanı var? Toplamda kaç hayvan dağıtımı gerçekleştirildi?

Keskin: Üyelerimize iki defa proje yaptık. Biri 1997 yılında 100 aileye 2`şer baş damızlık gebe düve dağıtımı gerçekleştirdik. Ayrıca 2004 yılında 2x100 bir proje daha yaparak Yenipazar ilçesi ve köylerindeki üyelerimize 200 üyemize 400 baş gebe düve dağıtımı sağlandı. Bu sayede üretim de arttı.

Önce:Peki hayvan sayısı yeterli mi?

Keskin: Hayvan sayısı yeterli değil. Biz daha profesyonel manada üretim yapmak istiyoruz. Hem bu küçük işletme sınıfından çıkıp biraz daha orta ölçekli olma durumuna gelmek istiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerle söz sahibi olmak istiyoruz.

Önce: Şuan da kooperatife kayıtlı kaç üyeniz var?

Keskin: 500 üyemiz var. Önce: Kooperatifin aylık cirosu ne kadar? Bu cirodan ve rakamlardan memnun musunuz?

Keskin: Yıllık ciromuz 2,5 milyon TL. Bu paradan 51 bin stopaj, 154 bin KDV, 2 bin 298 TL`si mera fona, 18 bin 499 TL`si de SGK`ya ödeniyor. Ödemelerimiz aylık düzenli olarak personellere ve Mal Müdürlüğüne yapılıyor. Faaliyetlerimizden dolayı hiçbir kurum veya kuruluşa vadesi geçmiş borcumuz yoktur.

Şuan da bulunduğumuz aylar cironun en düşük olduğu aylardır. Ondan sonra ciromuz yükselmeye başlar. Cirodan memnun değiliz çünkü üretimimiz az. Şuan da bizim yıllık 3 bin ton üretimimiz var. Biz bunu 10 bin tona çıkarmak istiyoruz. O zaman biz memnun olacağız.

Önce: Tarım il müdürlüğünün çalışmalarından memnun musunuz?

Keskin: Tarım İl Müdürlüğünün bizimle olan çalışmalarından memnunuz. Hangi zaman il müdürlüğüne ihtiyaç duyduysak yanımızda oldular. Desteklediler, yardımcı oldular, problemleri çözdük hep beraber.

Önce: Şuanda mevcut sulama barajından istifade edebiliyormusunuz?

Keskin: Sulama barajı Yenipazar üreticileri için bulunmaz bir nimet. Vatandaşlarımızın da bu sene bu nimetten tatmaya başladılar. Hayvancılığın olduğu yerde olmazsa olmazı yem bitkileri. Bunun için bu gölet sulaması için üreticilerin "oh dünya varmış" dediklerine şahit oluyorum. Biz çok çile çekiyorduk eskiden, şimdi rahat bir şekilde bu işleri yapıyoruz. Mısır üretimi yonca ekim alanları arttı yulaf ekim alanları arttı. Yani gölet Yenipazar`ın kalkınmasına öncü bir lokomotif görevini görecek. Vatandaş çok çok memnun.

Önce:Sizin söylemek istediğiniz başka bir şey varmı?

Keskin: Yeni OSB olan gıda tarım hayvancılık bakanlığı teşkilatlanmasını tamamladıktan sonra bu hayvancılığın Yenipazar`da gelişmesi üretiminin artması daha kaliteli hayvanların buraya getirilmesi daha hijyenik şartlarda üretim yapılması et ve süt açısından Yenipazar`ı Bilecik`te aranılır bir ilçe haline getirmek istiyoruz. Et ve süt ihtiyacı olan çevre illerdeki tüccarlarımızın da direk Yenipazar`a gelmeleri isiyoruz. Yani Yenipazar`ı et ve süt üretimi bakımından cazibe merkezi yapmak istiyoruz.

Yıllardan beri mücadelesini verdiğim kaba bir üretim yapmanın marifet olduğunu sanmıyorum. Yapılan üretimin ulusallar arası düzeyde rekabet gücüne sahip olabilmeli. Bizim rekabet gücümüz var ama imkanlarımız yok. Baştan barınaklar hayvan sağlığına uygun şartlarda yapılmamış. Hayvanlar kapalı mekanlarda hücre cezası çeken mahkumlar gibi yaşatılmak isteniyor. Önce barınaklar konusunda prrjeler yapacağız. Devletten destekler bekliyoruz. Birde bizim kalkınmamızı engelleyen, en büyük sorun ulaşım. Yenipazar`ın yolu hiçte ticaret veya seyahat şartlarına uygun değil. Biliyorsunuz ben Bilecik`e sık sık gelip gidiyorum. Bilecik`e gidip geldiğimde 2 gün dinlenemiyorum. Yollar çok yoruyor insanı. Bizim devletten istediğimiz acil olarak bizim ulaşımımızı medeni bir hale getirmelerini talep ediyorum. Devlet bizim önümüzü açsın, biz devletin yüzünü güldüreceğiz. Vergimizi de vereceğiz, üretimimizi de kaliteli yapacağız gıda üretimini de en kaliteli şekilde Yenipazar`da üreteceğiz ve ekonomik şekilde tüketicilere sunacağız.

Bu haber 23.08.2011 tarihli Bilecik Sakarya Gazetesi?¢?Ǩ?Ñ¢ nden alıntı yapılmıştır. Düzenleyen : Ali GÜVEN

Bilecik

29.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 13:02
  • İKİNDİ 16:51
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:29

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ