KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Kiraz İhracatına yönelik ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kiraz dünyada geniş bir yayılım göstermektedir. Ancak ticari anlamda üretimi Türkiye, ABD, İran ve İtalya gibi ülkelerde yapılmaktadır. Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir.

Bu bağlamda 10.04.2019 tarihinde İlimizin Yenipazar İlçesinde Kiraz İhracatına yönelik ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Yenipazar Kaymakamı Yavuz KARTAL, İl Müdürü Necmettin YOLDAŞ, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih YAZGAN, İhracatçı Firma PİA- Frucht Gıda Lojistik Ltd. Şti. Temsilcisi Gülden HAZARHUN ve İl-İlçe Personeli ile Kiraz Üreticileri katıldı.

Yenipazar İlçemizin kiraz üreticilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşılan toplantıda İlçe Kaymakamı Yavuz KARTAL özellikle sağlıklı gıda tüketiminin önemine vurgu yaparak çiftçilerimizin bu konudaki hassasiyetlerinin artması yönünde tavsiyelerde bulundu.

 İl Müdürü Necmettin YOLDAŞ ise Bakanlık olarak tohumdan sofraya güvenilir gıdanın ulaşmasında en büyük sorumluluğun uhdemizde olduğunu, teknik ekiplerimizce eğitim ve denetim çalışmalarının sahada devam ettiğini söyledi.

 21.777 dekar alan ve yaklaşık yıllık 47 bin ton kiraz üretimiyle Bilecik İlimizin de ihracatta yerini alması için gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtti.

 Kiraz üretimimizin hak ettiği değeri bulması ve ihracatta yerini alması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirterek bu konudaki her türlü desteğin İl Müdürlüğünce verileceğinin altını çizdi.

İlimizde üretim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğinden bahseden YOLDAŞ, "Beraber hareket edelim, bu güzel topraklarımızı hep birlikte verimli hale getirelim" dedi.

İlimizde taze sebze ? meyve ürünlerinde hasat öncesi pestisit denetimlerinin yapıldığını belirten İl Müdürü YOLDAŞ;

 "Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bakanlığımız tarafından taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı hazırlanmıştır. Hazırlanan taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı gereği ilimizde Bu yılda üretim sezonunda kalıntı izleme programı dâhilinde bazı ürünlerden hasat öncesi numune alınmaktadır.

 Denetim programı sayesinde; Bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla hasat edilmek üzere olan bitkisel ürünlerin hasat edilmeden önce denetlenmesi sağlanmaktadır." dedi.

Ayrıca Bitki Koruma Ürünlerinin teknik talimatlara uygun olarak doğru dozda, doğru zamanda uygulanmasının hem üretici sağlığı açısından hem de tüketici sağlığı hem de maliyetin düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun, insana ve doğaya gösterilmesi gereken bir sorumluluk olup, ihmalini vebal olarak gördüğünü belirtmiştir.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih YAZGAN, Türkiye´deki Kiraz üretimimizin dünya sıralamasında ilk üçte yer aldığını ancak ihracatımızın aynı oranda olmadığını söyleyerek üreticimizin uygun çeşit ve kalitede üretim yaptığı takdirde bunu üst seviyelere taşıyabileceğini vurguladı. Yenipazarların beklentilerinden bahseden YAZGAN kalıntısız sağlıklı bir üretimin önemli olduğunu ve kademeli olarak meyve bahçelerinin piyasanın talep ettiği kiraz çeşitleriyle değiştirilmesinin ihracatın önünü açacağını söyledi.

 İhracatçı Firma PİA- Frucht Gıda Lojistik Ltd. Şti. Temsilcisi Gülden HAZARHUN firmasını tanıtarak kiraz alım şartlarından bahsetti ve ihracat için Global GAP sertifikasının gerekli olduğunu söyledi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Selcen EROL, Bilecik İlinde Kiraz Yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile ilgili yaptığı bir bilgilendirmenin ardından "Tarımsal Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Projesi " sunumunu gerçekleştirdi.

Soru cevap kısmının ardından dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.

Kaynak : https://bilecik.tarimorman.gov.tr



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ