KURŞUNLU KÖYÜ ALDI BAŞINI GİDİYOR

KURŞUNLU KÖYÜ ALDI BAŞINI GİDİYOR

Komşu İlçemiz Gölpazarı´na bağlı Kurşunlu Köyü, eko turizmin öncülüğünü yapıyor.

Eko Turizm Projesi İle Köyü Sanatla Buluşturacaklar

Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu Köyü´nde girişimci kadınların başlattığı eko turizm, köyü sanatla buluşturan ?Kırsalda Tasarım Etkinliği´ ile gelişmeye devam ediyor.

Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu Köyü´nde köy kadınlarının girişimiyle başlayan ?Eko Turizm´ projesi, köyü sanatla buluşturacak olan ?Kırsalda Tasarım Etkinliği ´ne hazırlanıyor. Bilecik Valiliği koordinasyonunda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin katılımı, köy halkının desteğiyle Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından gerçekleştirilecek ?Kırsalda Tasarım Etkinliği´ kapsamında köyün duvarları köye özgü motiflerle renklendirilecek. 12-14 Mayıs arasında ön hazırlıkları yapılacak olan etkinlik, 15 Mayıs´ta başlayıp 17 Mayıs´ta gerçekleştirilecek köye özgü kına gecesi ile son bulacak. 

Hemen hemen her evin bahçesinde köye özgü çiçeklerin yetiştirildiği Kurşunlu Köyü´ndeki evlerin birçoğu eko turizm kapsamında değerlendiriliyor. Doğası ve eko turizm faaliyetleri ile turistlerin ilgisini çeken köyde ?Kırsalda Tasarım Etkinliği´ kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler ile evlerin duvarları, köy çeşmesi, köpek kulübeleri ve kuş yuvaları gibi birçok yer köye özgü çiçek motifleriyle boyanacak. Köydeki turizm çalışmalarını desteklemek amacıyla başlatılan projede, eko turizmin gelişmesi ve bölgenin daha ilgi çekici hale gelmesi hedefleniyor.

Turistler köy yaşamını deneyimlemek için geliyor.
Şehrin kalabalığından sıkılıp köye gelen aileler ve yabancı turistler sobalı kerpiç evlerde konaklıyor; ekmek pişirmek, yumurtaları kümesten almak, süt sağmak gibi köy yaşamına dair faaliyetlere dâhil oluyor. ?Eko Turizm" projesi kapsamında turistler kilim dokumak, doğada yürüyüş yapmak gibi çeşitli aktivitelerin yanı sıra, canlandırılan geleneksel kına gecesine katılıp ellerine kına yakıyor.

Sanatsal etkinliklerin köye katkı sağlayacağına inanıyorlar.
Köydeki girişimci kadınların başlattığı ve köy halkının çabalarıyla gelişen ?Eko Turizm´ projesi sayesinde turistlerin dikkatini çeken köyde, ?Kırsalda Tasarım Etkinliği´ne ilgi yoğun. Kurşunlu Köyü sakinleri, köylerinin sanatla renklendirilecek olmasından çok mutlu olduklarını ve gerçekleşecek sanatsal etkinliklerin köydeki turizme katkı sağlayacağına inandıklarını belirtiyor.Kurşunlu Köyü Eko Turizm faaliyetleri öncülerinden Bedriye Berber Engin, etkinlikte duvarlara uygulanacak motiflerin kendi bahçelerinde yetiştirdikleri köye özgü çiçeklerden olmasının önemli olduğunu söylüyor. Engin, ?Köyümüze gelen yerli ve yabancı turistler zaten yetiştirdiğimiz çiçeklere hayran kalıyorlar, bunların duvarlarımıza da resmedilecek olmasının köyümüze ilgiyi arttıracağına inanıyoruz.? dedi.
"Köyünden çıkmadan dünyayı okuyan kadın" olarak bilinen Engin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü´nce 2013 yılında ?Sıra dışı okur? unvanıyla ödüllendirilmişti.

Kırsalda Tasarım Projesi Hakkında

Ulusal ve uluslararası kalkınma planlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Stratejisi´nde belirtilen tarihi, doğal ve kültürel potansiyelin harekete geçirilmesi, sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, mekân ve yaşam kalitesinin arttırılması, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısını ve ortalama geliş süresini artırarak turizm sezonunun genişletilmesi ve bu suretle bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesi prensiplerine dayanılarak Bilecik için BEBKA tarafından ildeki diğer kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde bir turizm çalışması yürütülmektedir.

BEBKA, bölgede devam ettirdiği çalışmalara bölgede hızla gelişen Kurşunlu Köyü ?Eko Turizm´ projesine katkı sağlayacak yeni bir proje ile devam etmektedir. Büyükşehirlerden ve yurt dışından insanların ağırlandığı Kurşunlu köyünün gelişiminin hedeflendiği ?Kırsalda Tasarım´ etkinliği ile köyün belirlenen bölgelerinde, köye özgü çiçek motiflerle tasarım çalışmaları yapılacaktır.



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ