KİLOSU EN AZ 300 LİRAYA SATILAN KUZU GÖBEĞİ MANTARI YENİPAZAR DAĞLARINDA DA YETİŞİYOR

KİLOSU EN AZ 300 LİRAYA SATILAN KUZU GÖBEĞİ MANTARI YENİPAZAR DAĞLARINDA DA YETİŞİYOR

Kuzugöbeği, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Yenipazar´ın dağlarında da yetişiyor.

Kuzugöbeği, Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur ve Yenipazar´ın dağlarında da yetişiyor.

/resimler/2018-4/16/1239372952845.jpg

Melahat Korkmaz Yenipazar dağlarından topladığı kuzu göbeği mantarları için: "Çok pahalı olduğunu duyduğum kuzu mantarlarını görünce çok sevindim. Yenipazar dağlarında hayat var. Bu mantarların her derde deva olduğunu araştırınca öğrendim. Bu mantarlar doğada kendiliğinden yetişiyor. Değerlendirmek gerekir." dedi. 

/resimler/2018-4/15/1848595915367.jpg

Yaptığımız araştırmada, kuzu göbeği mantarı genelde mart ayının 10´unda başlıyor, nisan ortasına kadar devam ediyor. Bu mantarın sağlık açısından çok faydalı olduğunu öğrendik. Doktorlar da çok faydalı olduğunu söylüyor. Kansere iyi geldiği söyleniyor. 1 kilo etteki protein tek bir mantara bedelmiş.

Ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunan kuzu göbeği mantarının faydaları saymakla bitmiyor. Kuzu göbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Zihnin iyi çalışmasını sağlıyor. Protein değeri oldukça yüksek bir mantar olan kuzu göbeğinin kansere karşı etkili olduğu biliniyor.

Kuzugöbeği mantarı protein, bakır, potasyum, çinko, selenyum ve B vitaminleri açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Bu mantar aynı zamanda, lif açısından zengin, hem doymuş hem de doymamış yağ açısından düşüktür, bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Diyabete iyi gelir: Kuzugöbeği mantarı düşük kan şekerine yardımcı olabilmektedir. Doğal bir diyabet tedavisi için kuzugöbeği mantarı tüketebilir, böylece kan şekeri düzeylerini dengede tutabilirsiniz. Elbette her zaman, diyabet tedavisine başlamadan öncesinde bir sağlık kuruluşuna danışmakta fayda vardır. Daha bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen kuzu mantarının elbette zararları da mevcuttur:

Kuzugöbeği mantarının zararları

Alerjik reaksiyon: Kuzugöbeğine alerji varsa hafiften şişme ile kendini belli etmeye başlamaktadır. Sonrasında sindirim sistemini oldukça etkileyerek karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir. Diğer yaygın belirtiler dudaklar, dil ya da boğazda şişme, kurdeşen, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı ve baş dönmesi, ağızda kaşıntı yer almaktadır. Durum anafilaksiyeye kadar gidebilmektedir. Anafilaksi, genellikle hızlı nabız, kan basıncı ve ağır baş dönmesini tetiklemektedir.

Alkol: Alkolle beraber kuzugöbeği mantarı tüketimi tepkime riskini artırabilmektedir. Çoğu zaman, alkolün doğrudan sindirim sistemine alınması alerjik belirtilerin yaşanmasını hızlandırmaktadır. Nadir durumlarda, alkol ile kuzugöbeği tüketimi baygınlığa neden olabilmektedir. Zamanı geçmiş kuzugöbeği tüketildiğinde mide-bağırsak rahatsızlığı yaşama riski artmaktadır

Özellikle yaban kuzugöbeği mantarının yemek için güvenli olup olmadığından iyi emin olmak gerekmektedir. Yanlış kuzugöbeği mantarları olarak bilinen bazı mantarlar gerçek kuzugöbeğine benzeyebilmektedir. Fakat yanlış olan mantarlar zehirlidir. Eğer deneyimli değilseniz, öncelikle bazı talimat almadan kuzugöbeği mantarı toplamamalısınız. Deneyimli ve bu işi bilen uzmanlar tarafından toplanan mantarlar tercih edilmelidir. Asla kuzugöbeği mantarını çiğ olarak yemeyin. Pişirildiğinde ise zararlı olabilen maddeler kaybolmaktadır.

Mantarlar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu yüzden, öncelikle ufacık bir parça yiyip gösterebileceği alerjik reaksiyonlar tespit edilmelidir.

 /resimler/2018-4/15/1901316086345.jpg

 

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ