MECLİS ÜYELERİ KANYONDA AÇIKLAMA YAPTILAR

MECLİS ÜYELERİ KANYONDA AÇIKLAMA YAPTILAR

İl Genel Meclisi Üyeleri Yenipazar Harmankaya Kanyonu'nda incelemelerde bulundular.

Ertuğrul Torun: “Mermer sahalarının bu bölge içinde değil biraz daha uzak yerlerde açılması lazım”

Necati Keser: “Gelen turizm akımına doyurucu bir şekilde sunulması arzusu içerisindeyiz”

Osman Varolu: “Bir tarafta doğal bir turizm var, bir tarafta mermer ocakları”

İl Genel Meclisi Üyeleri Yenipazar Harmankaya Kanyonu’nda incelemelerde bulundular.

Çevre Komisyonu Üyeleri ve diğer İl Genel Meclisi Üyelerinin de katıldığı incelemelerde kanyonun 1560 rakımlı zirvesine çıkarak incelemelerde bulundular.

Yenipazar Kaymakamı Mehmet Kılıç’ın da bulunduğu bu önemli incelemelerde Ak Parti Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, kanyonun Türkiye’nin sayılı yerlerinden birisi olduğunu, kanyona yakın bölgesinde mermer ocaklarının açılmış olduğunu, bölgeye zararlar verdiğini, adı geçen kanyonun milli park ilan edildiğini, alanın daha da büyültülerek doğa turizmine kazandırılacağını söyledi.

Torun açıklamasında, “Kanyon tabiat parkı olarak Türkiye’de sayılı yerlerden bir tanesi. Dolayısıyla vakti zamanında kanyonun yakın bölgesinde mermer ocakları açılmış, bölgeye baya bir zararlar vermiş. Biliyorsunuz 2009-2014’teki meclis, bölgenin tabiat varlığı olarak Türkiye’de sayılı yerler olduğunu, bu bölgenin milli park alanı olmasını gerektiren Özel İdare büyük bir çalışma yaptı. Belirli bir noktaya kadar gelindi ama milli parkın çevresi şu anda görünürlüğe göre çok küçük bir alan.

Torun: “Bu alan biraz daha büyültülüp ülke, doğa turizmine güzel bir yer kazandırılmış olur”

 Bunun biraz daha büyütülmesi yönünde İl Genel Meclisi Üyelerimiz bu yönde meclise teklifleri var. İnşallah bu alan biraz daha büyültülüp ülke, doğa turizmine güzel bir yer kazandırılmış olur. Zaten aşağıda, kanyonun girişinde milli emlak, milli parkların girişimleriyle belli bir rakam geldi, 900 bin lira bir rakam. Bununla vatandaşlarımızın bu bölgede piknik alanları, konaklama türü gezi, dinlenme alanları yönünde bir çalışmaları var. Bunun zannedersem ihalesi oldu veya yakın bir zamanda olacak. Benim görüşlerim bu şekilde fakat mermer sahalarının bu bölge içinde değil biraz daha uzak yerlerde açılması lazım. Mermer de milli ekonomiye katkı sağlayan bir sektör, iki tarafı da memnun edecek bir çözüm yoluna gitmemiz gerekir” dedi.

Daha sonra görüşlerini açıklayan Ak Parti Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Necati Keser, “Başkanımızın görüşlerine aynen katılıyoruz. Geçenlerde biz Belediye Başkanları, Kaymakamlar olsun Göynük Taraklı’da bir görüşme yaptık. Şimdi Taraklı belediyesi turizmi yaşıyor şu anda. Sıkıntılar daha büyük olduğu için bizim şu havzadaki şelale olsun, kanyonumuz olsun oradan da Söğüt ve Şeyh Edebali olmak koşuluyla Küre halkının genişletilip ve gelen turizm akımına doyurucu bir şekilde sunulması arzusu içerisindeyiz.

Keser: “Bunu hayata geçirdiğimiz zaman Yenipazar da kara turizmiyle ilgili nasibini alacaktır”

 Bu projenin altyapılarını tamamlamak üzereyiz, inşallah bunu hayata geçirdiğimiz zaman Yenipazar da kara turizmiyle ilgili nasibini alacaktır diye düşünüyoruz, hayırlısını temenni ediyorum.

Mermer ocaklarıyla ilgili başkanımızın dediği gibi ben de aynı görüşteyim. Çünkü burası 2. bir kanyon görünümü ve doğa harikası olarak tespit edildi. Onun için daha fazla tahribat yapılmadan bunların başkanımızın da dediği gibi en uygunu olacak diye düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Necati Keser’den sonra görüşlerini aldığımız Yenipazar MHP İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, “Ya Kanyon ya Taş ocakları diyorum. Çünkü ikisi bir arada olmaz. Bu doğanın tabiatına aykırı. Bir tarafta doğal bir turizm var, bir tarafta mermer ocakları.

Varolu: “Meclis kararımızı gerekli yerlere ileteceğiz. İnşallah çözümü olur”

Onun için 2009’da aldığımız meclis kararı var. O sınırlar içerisinde mermer ocakları verilmemesi talebi. Bunu Maden İşleri olsun, Orman Bakanlığı olsun biz ilgili yerlere ileteceğiz. Arkadaşlarla hemfikiriz bu konuda. Meclis kararımızı gerekli yerlere ileteceğiz. İnşallah çözümü olur.

Bizim alacağımız kararlar çalışan ocaklar için tavsiye niteliğinde ama yeni başvuruları da biz engelleyebiliyoruz. Sıkıntı burada çalışan ocaklar. Çalışan ocakların sürelerini maden işleri uzattığı için sıkıntı çıkıyor. Yetkilerin tek elde değil birinin Maden İşlerinde birinin de İl Genel Meclisinde olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Son olarak Çevre Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, “Komisyonun görüşü meclise sunuluyor, mecliste nasıl bir karar çıkarsa yeni müracaat eden mermer ocakları için o saha içerisinde verilir veya verilmez meclisin takdiri.

“Dibindeki çalışıyor, en uçtaki çalışmıyor, orada da bir tezatlık meydana gelebilir”

Kanyona en yakın üç, dört ocak en yakın hatta 150-200m’deki ocak vakti zamanında çalışma ruhsatını almış ve şu anda o çalışma ruhsatı da Özel İdarenin haricinde Maden Bakanlığının uzatmasıyla 10-20 yıl rahatlıkla çalışabilir. Fakat 3km ileride yeni ocak müracaatındakine bir yönden de çalışma ruhsatı verilmezse, izin verilmezse dibindeki çalışırsa burada da farklı bir mantık oluşur. Dibindeki çalışıyor, en uçtaki çalışmıyor. Orada da bir tezatlık meydana gelebilir” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Diğer yandan Kanyonun aynı bölgede olmasına rağmen İnhisar İl Genel Meclisi Üyelerinin yapılan incelemelerde bulunmaması dikkat çekti. 

Haberle ilgili fotoğraflara bakmak için TIKLAYIN

ERHAN TOKA – CANER ALKAN - Değişim Gazetesi



Bilecik

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ