TÜM BANKALAR DOSYA MASRAFLARINI GERİ ÖDEYECEK

TÜM BANKALAR DOSYA MASRAFLARINI GERİ ÖDEYECEK

Ziraat Bankası`nın açıklamasından sonra diğer bankalar da vatandaşlardan alınan masrafları iade etme kararı aldı!

Ziraat Bankası`nın açıklamasından sonra diğer bankalar da vatandaşlardan alınan masrafları iade etme kararı aldı!

Müşterilerinden yıllarca çeşitli adlar altında ücret ve komisyon tahsil eden bankalar, artan davalardan bunaldı, vatandaşla barışmak zorunda kaldı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri, sadece Ziraat Bankası değil, tüm bankaların ücret ve komisyonları dava açılmadan şubelerde vatandaşa iade edileceğini bildirdi.

BANKALARIN DİRENCİ KIRILDI

Bankalar, Tüketici Hakem Heyetleri'nin (THH) vatandaş lehine verdiği kararlar nedeniyle ücret ve komisyonları müşterilerine iade ettikleri gibi bir de üstüne yüklü miktarlarda avukatlık masrafı ödemek zorunda kalıyordu. Kaybedilen davaların sayısı olağanüstü artıp avukatlık masrafları katlanılamaz bir yük haline gelince bankaların direnci kırıldı. Avukatlık masraflarından kurtulmayı hedefleyen bankalar, çareyi banka müşterilerini mahkemeye gitmeden şubede memnun etmekte buldular.

TÜKETİCİYLE BARIŞ BÖYLE OLACAK

TBB yetkilileri milyonlarca banka müşterisiyle yapılmaya karar verilen ‘barış'ın gerekçelerini ve detaylarını SÖZCÜ'ye aktardı:

MÜŞTERİYİ HİÇ GÖRMÜYORUZ

THH ağırlıklı olarak tüketici lehine karar veriyor. THH'nin bankalardan ‘savunma' istediği hemen hemen tüm davaları kaybettik. Sonuçlanan her davada iadenin yanın sıra bir de avukatlık ücreti ödemek zorunda kalıyoruz. İş artık iyice büyüdü. Durum öyle bir hal aldı ki, bankasının kendisinden haksız yere ücret veya komisyon aldığını düşünen müşteriler önce bankaya gidip hakkını aramak yerine doğrudan mahkemelere gidiyor. Zaten avukatlar da bu işten para kazanmak için vatandaşı hemen davaya yönlendiriyor. Biz müşteriyi hiç görüp konuşamıyoruz. Konuşsak belki sorun daha şubede çözülecek, mahkeme hiç olmayacak.”

SADECE ZİRAAT DEĞİL TÜM BANKALAR

Karşılaştığımız bu sorunu çözmek için vatandaşın haklı taleplerini şubelerimizde çözmeye karar verdik. Sadece Ziraat Bankası değil, hemen hemen bütün bankalarımız aynı noktada birleşti. Buradan vatandaşa açık çağrı yapıyoruz, haksız yere kendilerinden ücret veya komisyon tahsil edildiğini düşünüyorlarsa doğrudan mahkemeye değil, bankalarına gitsinler. Orada kendilerini dinlemeye hazır personelimizi bulacaklar. Haksız alınan ücret ve komisyonları kendilerine iade etmeye hazırız. Eğer bankalardan yeterli desteği göremezler, iadelerini alamazlarsa o zaman mahkemelere gitsinler. Bu sayede hem bankalar gereksiz yere avukatlık masrafı ödemekten kurtulsun hem de vatandaş zaman kaybı yaşamasın, gereksiz bürokratik işlemlere girmesin.”

BELGESİ YOKSA İADE

TBB yetkililerinin verdiği bilgilere göre tüketici mahkemeleri ve THH'ler iadesi talep edilen ücret ve komisyonlar için şu üç sorunun yanıtını arıyorlar: Ücret ve komisyonlar haklı bir gerekçeyle alınmış mı? Alınan ücret makul mü? Ücret ve komisyonlara gerekçe gösterilen masrafların belgesi var mı? Bu üç sorudan özellikle ‘belge' kritik önem taşıyor. Eğer bankalar, vatandaştan tahsil ettikleri ücret ve komisyonlar için gerçekten belgeye dayalı bir harcama yapmamış ya da harcamalarını belgelendirememişse mahkemeler iade davasında tüketiciyi haklı buluyor ve alınan ücretlerin iade edilmesine karar veriyor.

İKİ ÜCRET VE MASRAF HEMEN İADE EDİLECEK

TBB yetkililerinin verdiği bilgilere göre, vatandaşın bankaya ödediği her ücret ve komisyonu şubeden kolayca iade alması söz konusu olamayacak. Bu nedenle şubeye her giden müşteri iade alacak diye bir garanti yok. Ancak, mahkeme yolunu tutmadan doğrudan şubeye gidecek vatandaşlar iki ücret ve masrafı kolayca alacaklar. Bunlardan ilki kredi kullanılırken ödenen ‘dosya masrafı' ikincisi de açılan her bir hesap için durup dururken hesabımızdan kesilen ‘hesap işletim ücreti.' Zaten mahkemeler de özellikle bu iki masraf ve ücretin iade edilmesi yönünde karar veriyor.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

1) Kullandığınız kredi için banka sizden ayrıca ‘dosya masrafı' veya benzer bir isim altında para aldıysa hiç mahkemeye uğramadan doğrudan şubeye gidip iade talep edebilirsiniz. Bankalar bu parayı ödememek için direnmeyeceklerdir.

2) Ayrıca bankaların çeşitli isimler altında tahsil ettiği komisyonlar, hesap işletim ücreti, istihbarat ücreti, bozuk para sayma masrafı, kredi kartı veya banka kartı üyelik ücreti, kart yıllık aidatı gibi ödemeler de dahil olmak üzere yaptığınız tüm o ödemelerin iadesini talep edebilirsiniz.

3) Şube yöneticilerine, vatandaşın haklı taleplerini iade etmeleri yönünde talimat gitti. Şube yöneticileri öncelikle vatandaştan gelen iade talebine bakacaklar. Ancak bazı bankalar, parayı iade etmemek için ‘size o hizmeti verebilmek için masraf yaptım' diyebilirler. Böyle bir durumda masrafın belgesini isteyebilirsiniz. Belge sunamayan bankadan iadeyi ısrarla isteyin.

4) Bankalar tüketici mahkemelerine başvurduğunuz anda zaten iade etmek zorunda kalacakları tahsilatları hemen iade edecekler, davayı kaybetmeyeceklerini düşündükleri iade talebinizi ise geri çevireceklerdir.

5) Şubeler sizden alınan parayı iade ederlerse hiç tereddüt etmeden kabul edin. İade talebinizin geri çevrilmesi halinde ise tüketici derneklerinden bilgi alabilir, dava için tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz.

Kaynak: Sözcü Gazetesi



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ