TURİZMDE YENİ BİR AKIM BÜYÜYOR

TURİZMDE YENİ BİR AKIM BÜYÜYOR

Ekolojik Tarım Turizm´nin bölgemizdeki tek temsilcisi Selçuk Şahin´in Zeytinliboğaz Çiftliği´ne gün geçtikçe ilgi artıyor.

Ekolojik Tarım Turizm´nin bölgemizdeki tek temsilcisi Selçuk Şahin´in Zeytinliboğaz Çiftliği´ne gün geçtikçe ilgi artıyor. Yıllardır dişiyle tırnağıyla mücadele ederek büyütüp geliştirdiği Gölpazarı Dikenliboğaz´da bulunan Zeytinliboğaz Çiftliği´ndeki uygulamaları, zaman zaman küçümsenip alay konusu olsa da, bugün öngörüsünün ne kadar yüksek olduğu ve her yaptığının bilimsel dayanağının olduğu ortaya çıkmıştır. Ekolojik Tarım Turizminin bölgemizdeki tek temsilciliğini yapan Zeytinliboğaz Çiftliği´ne özellikle yabancıların ilgisi her geçen gün daha fazla artıyor. Bu sonuca çiftlikte gönüllü olarak çalışan üniversite öğrencisi Emir Şimşek´in araştırma yazısından anlıyoruz. 

/resimler/2017-10/19/1017529180611.jpg

Emir Şimşek, Selçuk Şahin´in Gölpazarı Dikenliboğaz´daki Zeytinliboğaz Çiftliği´nde uyguladığı projeleri inceleyip, o projeler hakkında yapmış olduğu araştırma ve röportajlarını üniversite gazetesinde ve sosyal medyada yazmış. Biz de bu ilginç bulduğumuz yazıyı sizinle paylaşmak istedik. Şöyle diyor Emir Şimşek:

"TaTuTa Programı hakkında yazı yazmak için ev sahiplerinden Selçuk Şahin´in çiftliğine gittim. Kimsenin üniversite gazetesini okuyacağını sanmıyorum dolayısıyla buradan da paylaşacağım bu güzel olayı.

TaTuTa Nedi

Buğday Derneği tarafından yürütülen ?Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası? projesinin kısa adıdır.

TaTuTa projesinin ana amacı Türkiye´de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

WWOOF güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için, gönüllüler ile organik çiftlikleri bağlayan dünya çapında bir harekettir.

Gönüllü Nedir?

İşgücü, bilgi ve/veya tecrübe desteği sağlayarak çiftlikte gönüllü olarak çalışan kişidir. Çalışma karşılığında gönüllünün konaklama ve yemek ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanır.

Konuk Nedir?

Konaklama ve aldığı hizmetlerle ilgili mali desteğini aracısız olarak çiftliğe veren kişidir. Çiftlikte çalışma zorunluluğu yoktur.

http://www.tatuta.org
Fotoğraflarını gördüğünüz çiftliğe ulaşmak ve/veya ürünlerini satın almak için linkleri takip edin:

www.zeytinlibogaz.com
www.facebook.com/pg/zeytinlibogaz

* * *

?Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası? yani TaTuTa, çevreye sahip çıkan, sahip çıkmayı öğütleyen, üretici ile tüketiciyi buluşturan, ekolojik yaşamın gerekliliklerini şehir insanına benimsetmeyi amaçlayan bir program. Gönüllülere aktarılan ekolojik yaşam bilincinin yayılması ve güzel örneklerin çoğalması da hedefleri dahilinde.

Buğday Derneği TaTuTa Koordinatörü Ahmet Berkay Atik, programı yanıtlarıyla tanıttı.

?TaTuTa artık bir "proje" değil, bir model program.?

Projenin doğuşu nasıl oldu? Yurt dışındaki bağlantılar nasıl sağlandı?

?Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası?, kısa adıyla TaTuTa projesi, 2003 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı kapsamında alınan fonla hayata geçirildi. Bu fon TaTuTa altyapısının kurulmasını sağladı ve bundan sonra TaTuTa kendi ayakları üzerinde durarak yola devam etti. Dolayısıyla TaTuTa artık bir "proje" değil, bir model program.
Yurt dışı bağlantıları (WWOOF ve ECEAT), o dönemde TaTuTa için emek veren vizyoner arkadaşlarımızın çabalarıyla kurulan ilişkilerin sonucudur.

Devlet tarafından herhangi bir destek mevcut mu?

Hayır, herhangi bir devlet desteği söz konusu değil.

Projeye katılım ne durumda? İstenilen sayılara ulaşılıyor mu?

İlk günden bu yana gerek ev sahibi sayısı, gerekse ziyaretçi sayısı sürekli artış gösterdi ancak son iki senedir yabancı ziyaretçi sayısı oldukça düştü. Ülkedeki ve bölgedeki jeopolitik belirsizlik biliyorsunuz turist sayısını oldukça etkiledi, TaTuTa da bundan nasibini aldı.

Projenin, derneğin amaçlarına katkı sağladığını söyleyebilir misiniz?

Tabi ki. Kent ve kırsal arasında köprü kurması, birçok alanda ekolojik yaşama dair öğrenme ve uygulama fırsatları sunması bunlardan en önemlileri.

Yurtiçinden mi yurtdışından mı daha çok ilgi var?

Birkaç yıl öncesine kadar yabancıların ilgisi yerlilere kıyasla çok daha fazlaydı ancak son yıllarda yabancılar malesef Türkiye´ye gelme konusunda biraz tedirgin. Öte yandan, Türkiye´de büyük şehirlerde hayat yaşanmaz hale geldikçe yerli ziyaretçilerin TaTuTa´ya ilgisi arttı.

Gönüllüler genel olarak hangi yaş grubundan çıkıyor?

Yoğunluk 25 ? 35 yaş grubunda.

WWOOF ile nasıl bir bağlantınız var?

Harika bir bağlantımız var, koca bir aile gibiyiz. TaTuTa dünyada WWOOF Turkey olarak biliniyor. Dünyadaki diğer WWOOF örgütlerinin çatı organizasyonu konumundaki WWOOF Federasyonu´nun yönetim kurulunda biz de varız.

Bilecik´te TaTuTa Var

TaTuTa´nın ev sahiplerinden biri de Bilecik´in Gölpazarı ilçesindeki Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği ile Selçuk Şahin. Selçuk Bey burada hem gönüllüleri hem de konukları ağırlıyor. İnşa, hayvan bakımı, çiftçilik ve doğa koşullarında hayata dair layığıyla bilgi veriyor. Gönüllülere bedava işçi olarak değil, yıllarca edinilmiş tecrübelerin aktarılacağı, kendisine yeni öğretiler katacak kimseler gözüyle bakıyor.

Zeytinliboğaz´ın Hikayesi

Ev sahibi Selçuk Şahin ?6 yaşında fidan dikip, pancar sulayıp, buğday tarlasında çalıştım; koyunlara çobanlık yaptım, yabancısı değilim.? diyerek bu işin içinden geldiğini söylüyor. Önce Bilecik´te meslek lisesi okuyup, ardından 5 yıl bankalarda muhasebecilik yapıp, sonrasında 10 boyunca da çeşitli firmalarda ilaç mümessilliği görevlerinde bulunuyor. Aldığı eğitimlerle yönetici olmaya yakınken, bunları bırakıyor. Sesi yüksek gelen bağımsız çalışma arzusunu dinliyor. 2007 senesinde arkadaşıyla birlikte satın aldığı çiftliği işletmeye başlıyor. Şimdi kendi markası var. Ürünlerini ilçe pazarında, zeytinlibogaz.com´da ve facebook sayfasında satıyor.

Doğayı ve sporu çok seven Selçuk Şahin´in çiftliği bir permakültür çiftliği. Kesinlikle kimyasal kullanmıyor. Gübresini hayvanlarından üretmesinin dışında tercihi ise mikroorganizmalar. Her şeyden fayda çıkararak doğaya dönmesini sağlıyor.

Permakültür Nedir?

Permakültür, isim babası Bill Mollison´ın tarafından ?Doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.? şeklinde tanımlanmıştır.

Gönüllü Olmak Nedir ve Nasıldır?

Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği´ne TaTuTa´yla gidebileceğiniz gibi Workaway gibi siteler aracılığıyla da ulaşabilirsiniz. Örneğin çiftlikte gönüllü çalışan Josh ve Connor bu sistemler aracılığıyla İngiltere´den Bilecik´e geldi. Connor, evinden uzakta, dilini konuşmayan insanların arasında gönüllü olmayı anlattı:

Kendinden biraz bahseder misin?

Adım Connor, Norwich İngiltere´deki East Anglia Üniversitesinden henüz mezun oldum. Arkadaşım Josh ve ben yerleşip sıkıcı kariyerlerimize başlamadan biraz dünyayı görmek istedik. Böylece de işte Türkiye´deyiz.

Burayı nasıl buldunuz? İnternetten mi; birisinden mi duydunuz?

Workaway denen bir site var, Selçuk orada ev sahibi olarak ilan vermişti çiftlikte neler yaptığına dair. Josh ve ben gönüllülerdik. Beğendiğimize karar verdik, gönüllü olduk, organize ettik, geldik ve çalışmaya başladık.

Sevdiniz mi?

Hayır, berbat. (Gülüyor) Evet, iş iyi, bizi güzel besliyorlar, keyifli vakit geçiriyoruz.

Tavsiye eder misin?

Evet, kesinlikle. Eskiden ailemle yaşıyordum, süpermarkette çalışıyordum ve dışarı bir yerlere gidememek beni deli ediyordu. Burada açık havada olmak, dünyanın başka bir ucunda olmak çok güzel, kesinlikle tavsiye ederim.

Büyüyen Güzellik

TaTuTa insanlara güzel şeyler katmaya devam ediyor. Hâlâ büyümekte olan programın şimdiye kadar geldiği yol, gelecek için büyük umut vaat ediyor. Katılımcıların önemli pay sahibi olduğu bu sistemle Türkiye´de varlığından dahi habersiz olunan güzellikler keşfedebilir, yeni bilgiler edinebilir. TaTuTa´ya amaçlarında destek olunurken, daha geniş kitlelere ulaşması da sağlanabilir."

 



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ