YA KANYON YA DA TAŞ OCAĞI!

YA KANYON YA DA TAŞ OCAĞI!

MHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, Yenipazar Kanyonu ile ilgili sorunun iktidar partisi tarafından çözülebileceğini belirterek; " ya kanyon ya taş ocağı” dedi.

Osman Varolu: “Hem tabiat parkı hem taş ocakları olmaz”

MHP`li İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, Yenipazar kanyonu ile ilgili sorunun iktidar partisi tarafından çözülebileceğini belirterek; " ya kanyon ya taş ocağı” dedi. İl Genel Meclisi Haziran ayı görüşmeleri 6 Haziran Cuma günü yapılan beşinci birleşim ile sona erdi. Son toplantıya Yenipazar Kanyonu damga vurdu.Yenipazar kanyonu koruma alanının değiştirilip değiştirilmeyeceği" konusu görüşüldü. 

Konuyla ilgili görüş bildirmek üzere söz alan Ak Parti`li İl Genel Meclisi Üyesi Necati Keser, Yenipazar Kanyonunun yerinde görülerek incelenmesi gerektiğini kaydetti. Ardından Yenipazar MHP`li İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu söz alarak topu iktidara attı.

“Buraya tek müdahale edecek Ak Parti grubudur”

Meclis Üyesi Varolu; "Yenipazar`da kanyon çevresinde bulunan maden ocakları ruhsatlarını öğrendiğim kadarıyla Maden Dairesinden yeniliyorlar. Bu duruma biz müdahale edemiyoruz. Buraya tek müdahale edecek Ak Parti grubudur. Ak Parti`li arkadaşlar Maden İşleri Başkanlığı`na bir öneri verip bu ocakları durdurabilir. Biz Muhalefet olarak ne yapsak boş. İktidarın bu konuya el atması gerektiği kanaatindeyim." dedi.

MHP Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu ayrıca Yenipazar Kanyonu`nun `Harmankaya Kanyonu` olarak anılma sebebini sordu.

Daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan kürsüye gelerek meclis üyelerine slayt gösterisi eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi. 

Nezir Ayhan: “2013 yılında bunu 398 hektara çıkardık”

Kanyonun koruma bandıyla ilgili bilgiler veren Şube Müdürü Nezir Ayhan;  "Bilecik ilinin ve hatta Türkiye`nin en güzel tabiat harikalarından biri Harmankaya kanyonu. Bununla ilgili biz gerekli çalışmaları yapmıştık. Tabiat parkı ile ilgili çalışmaları 2011 yılında başladık. Bakanlığımızdan teknik ekip geldi. Teknik heyetle birlikte dolaştık. İlk etapta, 2012 yılının 12`nci ayında 260 hektar alanı koruma altına aldık. Daha sonra gelen taleplerle birlikte 2013 yılında bunu 398 hektara çıkardık. " diyerek bilgi verdi.

Meclis Üyesi Osman Varolu`nun "Neden Harmankaya Kanyonu olarak anılıyor?" sorusunu yanıtlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan; "Biz genelde bu tür isimlendirmeleri oradaki jeomorfolojik yapının ismine göre belirliyoruz. 1958 paftalarında, diğer eski paftalarda Harmankaya olarak isimlendirdik. Bunu yine bakanlık teknik elemanları ile karar verdik. " şeklinde konuştu. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nca Harmankaya Kanyonunda yapılan çalışmalarla ilgili; "Bakanlığımız buraya çok önem veriyor. 600 bin lira bir ödenek geldi, tesislere geçiyoruz. Sonra 217 bin lira ödenek daha geldi. Şu anda onun da ihale çalışmaları yapılıyor, Ulusal Biyolojik çeşitlilikle ilgili. Dere Islahı yaptık. Kamelya, ahşap köprü, kır kahvesi yapılacak. Seyir terasları gibi tesisler oluşturacağız." dedi.

H. Hüseyin Çelik: "Çevre ile ilgili en büyük problemi olan illerden biriyiz.”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan`ın ardından Ak Parti Grup Sözcüsü H. Hüseyin Çelik kürsüye gelerek, Dünya Çevre gününün kutlanmakta olduğu günlerde Yenipazar Kanyonunun görüşülmekte olduğuna dikkat çekti. Meclis Üyesi Çelik; "Çevre ile ilgili en büyük problemi olan illerden biriyiz. Bunlar da genellikle mermer ocaklarımız ve yollarımızla ilgili" dedi.

“Maden varlığının da en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım”

"Bilecik`te böyle güzel yerlerimiz var ama ne garip ki bizim mermer ocaklarımız da bunlara yakın yerlerde. Biz de meclis üyeleri olarak bir konu getirdik ve dedik ki; `Mermer ocakları bu alana yakın yerlerde açılmasın.` Ama mevcut çalışan ocaklar da var." dedi. Meclis Üyesi Çelik; "Çevre günlerinin kutlandığı bu günlerde biz de bu güzelliklerimizi gelecek kuşaklara aktaralım. Ama maden varlığının da en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Oradaki işletmeler işçi çalışıyorlar, nakliyeci çalıştırıyorlar ve bu ürünleri yurtdışına ihraç ediyorlar. Bu memlekete bir artıları var. Bu konuların tekrar masaya yatırılıp, değerlendirilmesinde fayda var. Bizim grup olarak teklifimiz Çevre Komisyonunda bulunan arkadaşlarımız oraya gidip teknik elemanlarımızla birlikte görsünler. Mevcut durumu da görsünler. Önümüzdeki meclis döneminde değerlendirelim" dedi.

Koruma alanı içerisinde hiçbir mermer ocağının faaliyet göstermediği bilgisini veren Çelik, yakın bölgede bir ocak bulunmasının kanyona zarar verip vermeyeceğini Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan`dan sordu. Ayhan ise patlama olmaması durumunda zarar vermeyeceğini belirtti. 

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu da maden ruhsat alanları, faaliyet gösteren maden ocakları ve ruhsat talebinde bulunan mermer ocaklarını harita üzerinde meclis üyelerine aktardı. 

Konuşmaların ardından konu meclis üyelerinin oylarına sunularak, oy birliği ile Çevre Komisyonu`na havale edildi.

Osman Varolu: “Taş ocaklarının tabiat parkının hemen yanında olması kanyona ve turizme büyük zarar veriyor”

Tüm bu gelişmelerin ardından görüşlerini aldığımız MHP Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu: “Ya kanyon ya da taş ocağı. İkisi bir arada olmaz, doğanın tabiatına aykırı. Yenipazar Kanyonu’nda halen faaliyet gösteren, çalışan ocaklar çalışma sürelerinin dolmasına rağmen hala çalışmalarına devam ediyor. Çalışma ruhsatlarının Maden İşleri Daire Başkanlığı verdiği için İl Genel Meclisi ve Özel İdare müdahale ve yaptırımda bulunamıyor. Taş ocaklarının tabiat parkının hemen yanında olması kanyona ve turizme büyük zarar veriyor. Bu konunun çözümü ilgili bakanlıktadır, yani iktidar olan hükümetin sorumluluğudur. Burada yapılması gereken 2 seçenek var. Ya Yenipazar Kanyonu Tabiat Parkı olacak, taş ocaklarından arındırılmış şekilde; ya da komple maden sahası olacak. Hem tabiat parkı hem taş ocakları olmaz, yani ikisi bir arada olmaz.

Son olarak başta TEMA VAKFI yetkilileri ve tüm doğa dostlarını kanyonumuzun korunması için duyarlılığa davet ediyorum” dedi.

Erhan TOKA - Değişim Gazetesi



Bilecik

26.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:03
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:25

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ