YENİPAZAR KANYONU MECLİS GÜNDEMİNDE

YENİPAZAR KANYONU MECLİS GÜNDEMİNDE

MHP`li İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, bazı mermer ocaklarının Yenipazar Kanyonuna zarar verdiğini söyleyerek sözlü öneride bulundu.

İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantıları devam ediyor. İl Genel Meclisi Haziran ayı üçüncü birleşimi 4 Haziran Çarşamba günü İl Genel Meclisi İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapıldı. 

İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım`ın başkanlığında gerçekleştirilen birleşimde 2 gündem maddesi görüşülürken, MHP`li İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu sözlü öneride bulundu.

Yenipazar`da bulunan Yenipazar Kanyonu`nun tabiat parkı ilan edilmesine rağmen, mermer ocaklarının zararına uğradığını belirten Osman Varolu, mermer ocaklarının ruhsat yenileyerek faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi edinmek istediğini kaydetti.

"KAZANILMIŞ HAKLARI VAR"

İl Genel Meclisi Üyesi Varolu`na İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant bilgi verdi. Genel Sekreter Nalbant, "Kanyonda bizim bir yasağımız var biliyorsunuz. 2-3 sene önce İl Genel Meclisimizin aldığı kararla büyük bir alanda yasaklama oldu. Biz konuyu Enerji Bakanlığı`na, Maden dairesine ilettik. Onlar da konunun Kültür Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilmesi gerektiğini söylüyor. Maden dairesi maden ruhsatlarını vermeye devam ediyor ancak maden ruhsatını vermek tek başına yetmiyor. İl Özel İdaresi`nin sorumlu olduğu alan içerisinde işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı var. Biz bu ruhsatı İl Genel Meclisi`nin aldığı karara dayanarak vermiyoruz. Ancak mermerciler bize gelerek, izin verilmemesinin yasaya aykırı olduğunu söylüyorlar. Biz de kendilerine idare mahkemelerini gösteriyoruz. Onlar da çekiniyorlar, idareyle uzlaşmak istiyorlar. Ama bu sürtüşmenin de sona erdirilerek nihayi kararların verilmesi gerekiyor. Biz kararımızı nihayi olarak görüyoruz. Çok geniş bir alan ruhsat vermiyoruz ama kanyondan önce faaliyete geçmiş olan firmalara da "dur" diyemiyoruz. Kazanılmış hakları var. Ama o tarihten sonra verilmiş ruhsat yok. " şeklinde konuştu.

"İZİNLERİNİ YENİLEYEREK FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYORLAR"

İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu ise, izin süresi dolan mermer ocaklarının izinlerini yenileyerek faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi. Varolu, izin yenilenmesine karşı bir önlem alınıp alınmayacağını sordu.

Varolu`nun sorusunu yanıtlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, Maden Dairesinin 5`er yıl olmak üzere, 90 yıla kadar izin yenileme hakkı olduğunu kaydetti. Nalbant; "Onlar işyeri açma ruhsatlarını yenilemiyorlar. Maden Dairesi`ne maden varlığı olduğunu belirterek izinlerini uzatıyorlar. Kanunda 90 yıla kadar uzatma hakkına sahipler. Bahsedilen mermer ocağı da tabiat parkı ilan edilen alanın dışında. Alanın içinde olsa çalışması anında durdurulur. tabiat park ilan edilen alan içerisinde çalışma yapılması mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"MİLLİ PARKLAR SINIRIN İÇİNE ALMADI"

İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, Harmankaya kanyonunun tabiat parkı ilan edildiğinde sınırların çizilirken bahsi geçen mermer ocağının, alan dışında bırakıldığını söyledi. 

Genel Sekreter Halis Nalbant ise "Yetki Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nde, sınır ocağın dışından çizilmiş. Bunu neye göre, nasıl çiziyorlar bilmiyoruz. Ocak da sınırın dışında kaldığından Maden dairesi hukuken izin süresini uzatır." ifadelerini kullandı.

Halis Nalbant, sınırların yeniden belirlenmesi için İl Genel Meclisi`nin sadece tavsiye kararı alabileceğini dile getirdi. Nalbant; "Meclisten sadece tavsiye kararı çıkartılabilir. Tüm yetki Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nde. Son sözü söyleyecek olan Milli Parklar Genel Müdürlüğü." dedi.

Osman Varolu`nun sözlü önerisi İl Genel Meclisi üyelerinin oy birliği ile meclis gündemine alındı. Meclis gündemine alınan konunun Haziran ayı birleşimlerinde göüşülmesi ve Yenipazar Kamyonunun korunması için tavsiye kararının alınması bekleniyor.

OY BİRLİĞİ BOZULMADI

Ayrıca meclis gündeminde iki gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen gündem maddelerinden ilki; `Osmaneli İlçesi Hisarcık Köyü köy yerleşik planının revize edilerek genişletilmesi` olurken, meclis üyelerinin oy birliği ile İmar komisyonuna havale edildi. Görüşülen bir diğer maddede de oy birliği bozulmadı. `İnhisar ve Yenipazar ilçelerinde aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen afet olaylarının komisyon marifetiyle incelenmesi` önerisi tüm Bilecik`te inceleme yapılması gerektiği belirtilerek meclis üyelerinin oylarına sunuldu.
Görüşülen bu madde Çevre ile Tarım komisyonlarına havale edildi.  



EMEKLİ ÖĞRETMEN ALİ IŞIKSALAN VEFAT ETTİ

KATRAN KÖYÜ'NDEN ALİ CEYHAN VEFAT ETTİ

DEREKÖY MUHTARI CEMAL AKMEŞE VEFAT ETTİ

ERGÜN ÜNAL VEFAT ETTİ

NAZMİYE KAYA VEFAT ETTİ

İSMAİL AYDOĞDU VEFAT ETTİ

FECİ ÖLÜM YANARAK CAN VERDİ

MUHSİN SERTKAYA VEFAT ETTİ

MEHMET SELVİ VEFAT ETTİ

MUSTAFA KAYA (TÜFEKÇİ) VEFAT ETTİ